Terug

Fineliners / dunschrijvers

Finerliners, p/stuk of in voordeel set, permanent of non permanent en zelfs uitwisbaar. Wij hebben het!

Filters

Fineliners / dunschrijvers
Wat is een fineliner?

De fineliner of dunschrijver is eigenlijk een soort stift, maar dan met een hele fijne = dun schrijvende punt. Deze dunne punt is dan gemaakt van een soort vilt (viltstift!) of kunststof. Dunschrijvers met een metalen / kogelpunt noemen we toch balpennen of rollerballs, hoe dun ze ook mogen schijven.

Fineliner of stift?

De grens tussen een stift of een fineliner is soms wat vaag. Het gaat in hoofdzaak om de puntbreedte. Maar soms heb je hele dunne stiften en soms een iets dikkere fineliner.

Wat is je punt?

Fineliners lopen doorgaans tot maximaal 1,2mm en stiften beginnen soms al bij 1mm. Al zijn dat dan wel hele dunne stiften, niet geschikt om grotere vlakken mee in te kleuren. 

Over het algemeen is een punt van een (vilt)stift zachter en minder nauwkeurig. 

Slechte en goede fineliners

Slechte fineliners liggen veelal bij een of andere keten in een grote graaibak. Ze kosten weinig, maar doen het vaak niet goed. Drogen soms snel uit, hebben geen nauwkeurig lijnbreedte, gaan niet lang mee, hebben een punt die snel kapot gaat, slechte inkt die snel vervaagt en over gifstoffen zullen we het maar niet hebben; dat is bijna nooit getest.

Goede fineliners en topkwaliteit fineliners kosten meer, maar gaan veel langer mee. Werken veel prettiger en zijn soms super nauwkeurig met de lijndikte / puntbbreedte. Zo heeft Staedtler bijvoorbeeld een 0,05mm fineliner, terwijl de goedkopere fineliners onderling al meer speling hebben dan zo'n dunne punt van een Staedtler pigment 308. 

Goedkoop = duurkoop?

Eigenlijk wel. We zijn nog nooit goede fineliners tegengekomen voor een habbekrats en andersom ook niet, dure fineliners die slecht waren. Als je er voorzichtig mee bent, de punt niet sloopt (wat veel sneller gaat bij een goedkope trouwens) en ze niet kwijtraakt, dan is een dure fineliner uiteindelijk vaak voordeliger!

Namaak, imitatie en nep fineliners

Algemene tip: koop je merkspullen bij een merkdealer, vaak te herkennen omdat ze van meerdere grote merken heel veel producten voeren. 

In ieder geval niet op een (buitenlands) handelsplatform als ebay bijvoorbeeld. Van meerdere merken hebben wij al namaak pennen en stiften gezien. En ja, die zijn doorgaans veel slechter dan het origineel!

Vergelijk producten Verwijder alle producten

You can compare a maximum of 3 products

Hide compare box
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »